TELEFON: +46(0)31-797 09 00

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

AutoAgri: Elektrifiering och robotisering banar vägen för hållbart jordbruk

AutoAgri, ett norskt företag inom utveckling av teknik för hållbart jordbruk, har nyligen lanserat sin IC-serie av elektrifierade och autonoma traktorer. Med en ny högeffektiv, elektrisk och förarlös traktor, menar företagets VD, Jostein Sandvik, att de kan revolutionera jordbrukssektorns framtid.

– Ett hållbart jordbruk kräver innovation och vi är stolta över att vara i frontlinjen för att utveckla teknik som möjliggör detta, förklarar han. 

– Våra robotar är inte bara energieffektiva, de är också mycket hållbara och kommer att bidra till en betydande minskning av koldioxidutsläppen från jordbrukssektorn.

Fördelarna med elektrisk drift

AutoAgri ser flera fördelar med elektrisk drift. Företagets huvudprodukter är så kallade Implement Carriers (IC), en förarlös robot, vilket innebär att den arbetar helt utan traditionell arbetskraft. De kan också arbeta långa pass, dygnet runt, årets alla dagar. Företagets IC-serie ersätter en traditionell dieseldriven traktor i många olika applikationer. Det går snabbt och enkelt att byta mellan olika verktyg, beroende på om roboten ska plöja, så eller utföra andra uppgifter. IC-Serien är utrustad med 3-punktsfäste, Power Take-Off (PTO) och hydraulik, precis som på en vanlig traktor. 

– Arbetskraftskostnaden innebär att roboten har en snabb återbetalningstid, en stark avkastning på investeringen (ROI). Detta är särskilt viktigt med tanke på tillgången på arbetskraft och kompetens, tillägger Jostein. 

En annan viktig aspekt för jordbrukets effektivitet är att AutoAgris produkter väger betydligt mindre än motsvarande dieseltraktorer, som i genomsnitt väger mer än tre gånger så mycket. Detta minskar markkomprimering på djupet, vilket annars kan påverka dräneringen och skada rör och annan dräneringsinfrastruktur. Den låga vikten är möjlig eftersom redskapen monteras i mitten av fordonet. 

Jostein Sandvik, VD för AutoAgri, leder företaget mot ett hållbart och elektrifierat jordbruk.

AutoAgri och ETP i starkt partnerskap för elektrifiering

AutoAgri började som en kund till ETP, men relationen utvecklades snabbt till ett starkt partnerskap. Genom detta samarbete har AutoAgri kunnat dra nytta av ETP:s expertis för att ta sig an utmaningarna med elektrifiering.

– Elektrifiering är inte enkelt, och det finns en rad olika utmaningar, erkänner Jostein. 

– Det mest avgörande är dock att från början noggrant överväga för- och nackdelarna med en elektrifierad drivlina, ha en tydlig målbild och hitta en partner med rätt kunskap inom elektrifiering.

 

Äldre jordbrukare välkomnar robotiseringen

– Intressant nog är det inte de unga jordbrukarna som varit mest positiva till robotiseringen av jordbruket, säger Jostein.

–De unga älskar att köra traktor, men de äldre ofta är nöjda med just den delen. Många gånger ser den äldre gruppen jordbrukare självgående robotar som en fantastisk möjlighet att fortsätta driva jordbruk även när den egna kroppen sätter sina begränsningar, förklarar han.

– Robotiseringen löser också problemet med arbetskraft, vilket kan vara svårt att hitta i glesbygden. Vår lösning öppnar uppenbara möjligheter över hela världen.

 

Ett personligt uppdrag för hållbarhet

Christer Sigurd, VD för ETP och aktiv i projektet med AutoAgri, ser en ljus framtid för samarbetet. Projektets fokus på hållbart jordbruk och teknik i absoluta framkanten har gjort det till ett fantastiskt initiativ för honom personligen.

– Det här projektet är speciellt för mig, eftersom jag själv växte upp på ett lantbruk. Jag har alltid sett potentialen för förbättring inom jordbrukssektorn och den här möjligheten att bidra till en mer hållbar framtid för jordbruket är verkligen spännande, säger Sigurd.

Han pratar också om utmaningarna som ETP stött på och hur de har tagit sig an dessa med stort engagemang.

– Det var ingen lätt uppgift att hitta den perfekta balansen mellan motorstyrka och utrymmeseffektivitet. Men lösningen vi utvecklat tillsammans med AutoAgri löser problemet på ett utmärkt sätt, förklarar han.

Med tanke på trenden mot mindre, mer effektiva maskiner, menar Sigurd att den framväxande marknaden för autonoma robotar som AutoAgris IC-serie kommer att fortsätta växa.

– Vi ser en framtida jordbruksvärld där mindre, autonoma maskiner arbetar flitigt på fälten istället för stora traktorer. Precis som med robotgräsklippare, kommer vi att se en övergång till mindre, men mer frekventa, jordbruksmaskiner, förutspår Sigurd. Han tror att ETP och AutoAgri tillsammans står redo att möta denna utmaning och leda jordbrukssektorn in i en ny era av hållbarhet och effektivitet.

 

En av AutoAgris IC-produkter, redo att skapa ett hållbart jordbruk med elektrifierad och förarlös teknologi.”

En ljus framtid för AutoAgri

Jostein ser mycket ljust på AutoAgris framtid. Även om företaget för närvarande fokuserar på Norge och Europa, är marknaden helt global. I planerna finns en helt ny fabrik i Norge, där de första serierna ska utvecklas och produceras i volym.

– Framtiden bjuder på en rad olika IC-produkter i vår portfölj, var och en med specifika användningsområden, i kombination med en stark global verksamhet. AutoAgri är uppenbart redo att leda jordbruket in i en hållbar, effektiv och elektrifierad framtid, avslutar Jostein.

AutoAgris förarlösa robot i full verksamhet på fältet, visar framtidens jordbruk i praktiken

IC-serie av elektrifierade och autonoma traktorer

Kundvärden

  • Kompakt högeffektivitet 
  • Kunskapsöverföring
  • Kortad time-to-market